A FIDESZ úgy gondolja, hogy az Egyesült Államokban sikerrel bevezetett megfélemlítő hatású "három csapás" törvény majd itthon is egy csapásra megoldja majd a bűnözés problémáját.

De szokás szerint már megint nem gondolták végig a dolgot.


Magam is járok az utcán és beszélgetek emberekkel. A saját bőrömön érzem a gazdasági válság bűnözésre is gyakorolt hatását. Hogy az emberek elkeseredésükben vagy a megszokott jólét feladásától tartva indulnak el a rossz úton nem tudom, de az biztos, hogy a munkahelyek csökkenésével fordított arányban emelkedik a bűnelkövetések száma. Ez független nációktól és korosztályoktól is. Sajnos ez a jelenség természetes velejárója a válságnak. Ez persze nem lehet mentség a lopásra és rablásra. Az tiszteletreméltó dolog, ha egy családfő mindent megtesz a gyermekeiért. De a törvény ránk a gazdasági válság által sújtott polgárokra is vonatkozik. Arra viszont nincs mentség, hogy a más által nehezen összekuporgatott javakat magunkévá tesszük. Az bűn. Minden vallásban és valamennyi erkölcsi norma szerint.
De ki és hogyan vonja felelősségre a bűnösöket?

A gond ott kezdődik, hogy el kellene őket fogni.. A rendőrség állománya már annyira leépült, hogy a kötelező szolgálatot is alig tudják ellátni. Az éjszakai járőrszolgálatban inkább alszanak, hogy a másodállásukban tudjanak teljesíteni. Nézzétek meg egyszer, hogy hajnalban egy éberen parkoló járőrautóban hányan őrzik a rendet csukott szemmel! Mindeközben olyan szabályokat akarnak betartatni az egyszerű állampolgárokkal, amiket maguk sem tartanak be. Láttál te már rendőrt biztonsági övvel bekötve? Esetleg pirosnál, lámpánál türelmesen várakozót?
A rutinos rendőrvezetők többsége nyugdíjaztatta magát, amikor erre még lehetőségük volt. A kisrendőrök morálja és a szakmai illetve az önbecsülése már lélekorvosért kiált. Befásultak. Fentről és lentről is folyamatosan rugdossák őket. Nincs joguk csak kötelességeik. Az utcán akkor sem tehetnek semmit, ha a bűnözők röhögve szembe köpik őket. Ezért nem is tesznek.
Ez még a rendszerváltás számlájára írható, mert a demokrácia a rendőrállammal együtt lerombolta a rendőrség használható jogköreit is.

De ők is tehetnek arról, hogy az évek alatt nem tudtak kinevelni egy példamutatásban élenjáró rendőr elitet. Ha valaki megpróbált igazi zsaruként tevékenykedni, azt a közvetlen felettesei nem védték meg az öregek intrikáitól és rossz irányú befolyásától. Így az állomány teljesen korrupt és tohonya lett. Ezzel a rendőrséggel még egy bolti szarkát is nehézkesen tudnak megfogatni nemhogy egy valóban profi, ravasz rókát.
 
Tegyük fel, hogy mégis megfogják a fennebb említett madarat. A bíróság - a számtalan büntetőügy között - mindent megtesz, hogy jó útra térítse a megtévelyedetteket, ezért több éves tárgyalás sorozat után kapnak egy jelképes ejnye-bejnyét. Hogy miért nem csap le keményebben az igazság ökle? Na, ez az, amiért kissé átgondolatlannak tartom a FIDESZ javaslatát. A bírák ugyanis tudják azt, amit a politikusainknak is kellene. Magyarországnak nincsen elég börtöne és ezen kevésnek is a költségvetése szinte minimális. Már most két elítélt jut egy börtönhelyre. Ha bevezetnék a három csapást, akkor olyan gyorsan megtelnének életfogytosokkal a cellák, hogy exportálni kell majd a rossz fiúkat. Persze jó pénzért vigyázhatnának rájuk más államok börtöneiben. Persze lehetne építeni még fegyintézeteket. Lehetne. De miből? És ha felépül, miből tartják fenn? Ki vigyáz majd az elítéltekre? Ki eteti majd azt a sok-sok bűnözőt élete végéig és ki termeli meg annak az árát?
 
Gondoljunk bele, mi lenne, ha tényleg három lenne a magyar igazság!

Az állami gondozásból egyenesen az életbe kiengedett lány nem találja helyét a világban. Se munkája, se egzisztenciája. Hogyan tovább? Albérlőtársa hatására kurválkodni kezd. Az egyik kuncsaftja, ütlegelni kezdi, mert nem hajlandó olyasmire, ami már nem fér bele egy közösülés fogalmába. A lány védekezik. Egy hamutartóval úgy fejbevágja a férfit, hogy az az agyrázkódástól elveszíti eszméletét. Súlyos testisértésért fél év felfügesztett börtönt kap.
Egy.

Nagy nehezen kap munkát. Takarít egy iskolában. Megvádolják, hogy rendszeresen lopja a WC papírt. Kirúgják. Ismét a placcon találja magát. A futtatója egy idő után a főút mellé hordja. Kamionok fülkéiben osztja a szerelmet. Egy este mikor hazamegy a fiúja egy másik lánnyal örül az életnek. Elborul az agya. Kettő és fél évet kap.
Kettő.

Most újra megpróbál beilleszkedni. Egymaga van. Nem kap munkát a büntetett előélete miatt. Segélyből tengődik. Megint a téren álldogál, de már nem kell senkinek. Olcsó kocsmák illemhelyein nyújt gyors szolgáltatásokat egy felesért. Hideg lépcsőházakban az összegyűjtött lábtörlőkön alszik. A méregdrága reklámokban egy százalékért kuncsorgó alapítványokat is sorba járja, de egyik sem segít neki. Mindegyik a másikhoz küldi. Mikor ott jár, ahonnan elindult feladja. Koldulni kezd, de a belvárosi román bérkoldusok a mankóikkal verik el.
Mikor egy este a fivére véres fejjel kucorodik mellé a vacokba indulattól fűtve kimegy az utcára és követ dob az őt csak szavakban támogató hatalom egyenruhás jelképe felé.
Három.


Ez persze csak kitalált történet.

Képviselőink már többször bebizonyították, hogy vagy eső után kezdenek köpönyeget keresni vagy nem látnak előre, csak néznek. Jó lenne, ha végre periférikusabban és távolabb is látnának az éppen aktuális politikai szemellenzőiken. Jönnek a világmegváltó ötleteikkel, de nem számolnak a következményekkel. Lehet példálózni a távoli Egyesült Államokkal, de ott kicsit jobb az adózási morál nagyobb a tér és parányit mások a gazdasági lehetőségek. Vannak privát börtönök. Sőt egész börtön szigetek.

De ötleteim nekem is vannak. Az ingyen van.
Alakítsuk börtönszigetté a Csepel szigetet? Esetleg a parlament épületéből is fegyintézetet csinálhatnánk. Vegyük körbe ráccsal! Állítsunk minden szegletébe őrt! Ööö... Izé... Várjunk csak! Mintha ilyesmi már lenne a Kossuth téren. Akkor ezt már valaki kitalálta.
De a legegyszerűbb az lenne, ha egyszerűen visszaépítenénk a sztálinista vasfüggönyt a határaink köré. Legyünk egy nagy és vidám börtönország.
Életfogytig.  
 
Szerintem...

 


Szerző: Kökényesi Gábor  2009.02.22. 07:45 102 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jerrymouse.blog.hu/api/trackback/id/tr8949957

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.02.25. 11:49:19

Csapkodás vaktábanValószínűleg egy rosszabb dolog van annál, ha bürokraták akarnak a valóságtól elvonatkoztatva törvényeket alkotni: az, ha a politikusok futnak neki ilyesminek. Nem nagyon lehet mást mondani a Fidesz által elkezdett büntetőjogi szigorítás…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

travis 2009.02.18. 12:14:47

Azért írsz hülyeséget, mert azt hiszed, hogy a javaslat kitalálói a bűnözés egycsapásra való megoldását várják tőle.
Továbbá azért, mert nem tudod, hogy másként mérlegel egy bíró egy általad felskiccelt sztori esetében, és másként egy Sztojka Iván-féle emberszabásúéban.

Rendőrség állapotának leírása reális.

travis 2009.02.18. 12:18:49

"Pénzbüntetést kap. Nem tudja kifizetni, ezért leüli.
Egy."

Csak akkor egy, ha torkonszúrja azt, akinek tartozik. A sima pénzbüntis esetek nem fognak a 3 strika tervezet alá tartozni, kizárólag az erőszakos, személyelleniek. Tényleg meg kéne tanulni szöveget értelmezni.
Gondolom budapesti vagy, és fogalmad sincs, milyen állapotok uralkodnak a kistelepüléseken.
Én maximálisan támogatom a törvényjavaslatot.

boj (törölt) 2009.02.18. 12:19:45

Hát igen. A tájékozatlanság magabiztossá tesz.

snipper 2009.02.18. 12:21:01

A rendőri állomány állapota reális, a többihez még kellene egy kicsit tanulmányozni a magyar büntetőjog általános és különös részét és szó szerint elolvasni a tervezetet. Ettől nem kellene több hely a bv. intézetekben, mert akik végleg bekerülnek a "helyük" úgyis megvan csak kicsit szellőznek kinn.

Nzoltan 2009.02.18. 12:23:52

"A javítóból egyenesen az életbe kiengedett...."

Na ezzel ne példálózzunk, mert nem ez a társadalom azon rétege, akiket sajnálni kell.

Gotama 2009.02.18. 12:24:34

Neked tényleg kéne egy kis világosság...

gagauzz kalauzz 2009.02.18. 12:28:10

Ide is kellene a 3 csapás. Aki 3-szor ilyen tájékozatlanságon alapuló posztot ír, az élete végéig csak Fletó blogbejegyzéseket olvashat:)))

Hungeralien 2009.02.18. 12:29:21

Három csapás?
Már eddig is volt kettő: MSZP és FIDESZ...

mongyő (törölt) 2009.02.18. 12:29:55


hát ez tényleg gáz
index főlap?
Mongyő!

borpancsoló 2009.02.18. 12:30:37

Tényleg azt hiszed, hogyha gyorshajtásért kapott pénzbüntit nem fizeted ki háromszor, akkor életfogytiglant kapsz? Hát nem teljesen így van :)

Ne haragudj, de még valamiben nem értek egyet Veled;

Szerinted inkább legyen szabadlábon egy visszaeső nőket megerőszakoló erőszakos bűnöző, mint börtönben, mert nincs elég börtön?

Akkor engedjünk ki néhány anyagyilkost is, biztos jót tesz a költségvetésnek.

Fasza kis hely lesz ez az ország akkor. Amúgy a raboknak csak kis százaléka igazán dúrva eset, a többit nyugodtan ki lehet vinni utatépíteni, papírdobozt hajtogatni vagy esetleg (uramisten) még egy szárnyat építeni a meglévő börtönükhöz?

Ez nem jó megoldás? Ki sem kell menni az udvarból, szakmát tanulnak, levezetik a fölös energiát, törlesztenek a társadalomnak, csinálnak sok finom börtönhelyet a sztojka-féléknek.

Tényleg, akkor most sztojkát is engedjük inkább szabadon? Egy valag pénz lesz a rezsije...

explorer68 2009.02.18. 12:30:44

Te egy köcsög vagy, így egyszerûen! És felületes is mellesleg! Nagyon jó törvény több ilyen kéne! Vissza a halálbüntetést a három csapás befejezéseként! Mégis minek él az ilyen aki ilyen fukú visszaesô!

flimo13 2009.02.18. 12:30:58

"Több világosságot" - mondja a mottó. Ezek után már sejtettem, hogy egy mindigigazamvantudomatutit megmondógyerekkel lesz dolgom, aki a legtöbb dologhoz, amiben >>kinyilatkoztat

ZmanUK 2009.02.18. 12:31:23

"Na, ez az, amiért kissé átgondolatlannak tartom a FIDESZ javaslatát"

En ezt a postot tartom atgondolatlannak, az elobbi kommentekben elmondott dolgok miatt. Azt hiszem legalabb az iro egy picit utanaolvashatott volna a temanak.

Nem ertem az index cimlapot.

Wrex 2009.02.18. 12:31:58

Megoldás a börtönhelyek számára:
Tent City á la Joe Arpaio.

flimo13 2009.02.18. 12:32:07

ohhhogydögöljön meg aki kitalálta a kommentben formázást. Szóval a vége: "aki a legtöbb dologhoz, amiben kinyilatkoztat, nem ért. Hát nem igazam lett?"

deresedő 2009.02.18. 12:32:15

A posztíró összekeveri a rendőrség hatásfokát a köztörvényes ítélkezést és a szociális problémákat.
Azon kívül mi van, ha egy időre kicsit megnőne a börtönök telítettsége? Épülne 1-2 új börtön. Na és? Legalább lenne pár új munkahely is. Ha metrót tudunk építeni a világon a legdrágábban, ha autópályát is több pénzünk van kilométerenként, mint az olaszoknak és az osztrákoknak együttvéve, akkor pár új börtönre is futja. Amiket - ha már nem kellenek - át lehet alakítani pl. blog-továbbképzővé.

boj (törölt) 2009.02.18. 12:33:43

"A javítóból egyenesen az életbe kiengedett...."

A felvetés annyiban azért jogos, hogy a dologházak modernizált felállításán esetleg újra el lehet gondolkodni. (www.ajk.elte.hu/Tanszekek/Majt/Magyar%20JogtorteNET/magyarazatok/dologhaz.htm)

Bár szvsz borítékolható h ha az MSZP kezdeményezi akkor a kommunista elnyomás, ha a Fidesz kezdeményezni akkor pedig a fasiszta terror térnyeréséről lesz szó. Ám ha ez a többséget végre nem érdekli (és úgy tünik), akkor lehet meg is érné.

Editor Bob 2009.02.18. 12:35:56

" Nincs joguk csak kötelességeik. Az utcán akkor sem tehetnek semmit, ha a bűnözők röhögve szembe köpik őket. Ezért nem is tesznek."

Ez pont a magadfajta jogvédők miatt van így kedves postíró. Ha intézkedni merészel a rendőr egy kisebbségi bűnözővel szemben, általában rögtön megjelenik ott pár kisebbségi jogvédő, és még a rendőrnek kell magyarázkodnia.

☉ ☾ 2009.02.18. 12:36:00

Index címlapképes bulvár, jó helyen van itt.

Ami a három csapást illeti, azt épelméjű ember nem támogatja, de el sem olvassa kétszer, ami pedig a célközönséget: a fidss tökfejeknek mindegy mi történik, csak az ellenségnek fájjon.

Szűcslaci 2009.02.18. 12:36:33

Pénzt adok a következőkre:
* Börtönök létesítése
* Életfogytig tartó szabadságvesztések applikálása
* Fegyveres önvédelmi tanfolyamok indítása, kizárólag büntetlen előéletű, 25 év feletti magyar állampolgároknak.

Obszerváló 2009.02.18. 12:36:40

A poszt tényleg tele van pontatlanságokkal, de az alapgondolattal egyetértek, nem a büntetések szigorúsága, hanem az elkerülhetetlensége jelentene visszatartó erőt.
Ez már számtalanszor bebizonyosodott.
Egy jogász

explorer68 2009.02.18. 12:37:13

@Hungeralien: A FIDESZ csapás szerinted? Ha 2002-ben nem tud a MASZOP az SZADESZSZEL kormányt alakítani, mert csak vele volt meg a többsége. Akkor ma magyarisztánban már Euró lenne!!! Megelôzve a szlovákokat és ezt nem lehet elfelejteni!

Dike 2009.02.18. 12:37:58

No, miután igen jól egyetértünk abban, hogy a posztíró rendesen benézte a témát, kérdeznék. Jelenleg miért nem dolgoznak a rabok? Jogi vagy gazdasági akadálya van? És miért nem fizettetik meg velük a költségeket, amennyiért hónapokig/évekig etetjük, szállásoljuk őket?

Hungeralien 2009.02.18. 12:40:19

@borpancsoló >>: "Tényleg, akkor most sztojkát is engedjük inkább szabadon?"

A bűnözőket először el kéne kapni. A Sztojka bandából hányat kapott el a *magyar* rendőrség???
Ügyvédjével és családjával adta fel magát?
Hogy lehet hogy nem figyelték a rendőrök az ügyvédjét és családját???

Miért nem a rendőrséget rakják először rendbe? Trafipaxolnak ezerrel mert az könnyű, gyilkosokat pedig hagynak flangálni.

Egyébként az kaliforniai 3 strikes törvénnyel kapcsolatban azt hallottam, hogy valóban csökkent utána a bűnözés, de ugyanabban az időszakban a többi államban is, sőt, még Kanadában is...

A hülye képviselőinkre kéne három csapást mérni először...

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.02.18. 12:41:00

@Dike: Mert nem akarnak. Csak önként lehet dolgozni, kényszerítés nincs.

deresedő 2009.02.18. 12:42:24

@Tata123: Ki beszél itt visszatartó erőről? A visszaesőknél régóta nincs visszatartó erő, ez egy mítosz. Itt a társadalomból való tartós kizárásról, a fekély eltávolításáról van szó.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2009.02.18. 12:43:12

sötétség délben!!!!!!!

ez egy annyira szar poszt, hogy az már bámulatos. előttem már mindent leírtak!
sajnos olyan ügyben írsz amiről fingod sincs (sajnos)

Dike 2009.02.18. 12:43:29

@Őrnagy Őrnagy: Épp az érdekelne, miért nincsenek kényszerítve.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.02.18. 12:44:14

ejnye gyerekek
ez azért került az index címlapra, hogy mindenki helyeseljen, hogy igen, a fidesz ne javasoljon semmit, inkább oszlassa fel magát, mert semmit nem tesz az országért, pedig ellenzékben van, ott igazán sokat tehetne

szóval tessék csak fikázni a fideszt, ahogy egy liberálistól ez illik

☉ ☾ 2009.02.18. 12:45:47

Arra nem volt javaslat, hogy a miniszterelnökként meggazdagodó (fekély a nemzet testén) emberek milyen büntetést kapjanak?

borpancsoló 2009.02.18. 12:46:57

@Tata123: már bocs, de utazz egyszer a bkv 99-es buszával csúcsidőben. Kb minden harmadik széksorban arról van szó, hogy a férjük/gyerekük "már megint" bötönben ül, persze ártatlanul.

És máshonnan is azt látom és pl az USA-ban is ezt mondják, hogy az, hogy leültetsz 1-3 évre valakit, egy bizonyos bűncselekménycsoportban nem nagy visszatartó erő, leüli, kijön, amikor először bement még kis kezdő volt, de amikor kijön már veteránként tekintenek rá az utcán. Ugyanazt csinálja tovább. Pl a latino utcai bűnözők közt a többször lesitteltek aránya kb 70 százalék. Állítólag ott rang, ha börtönviselt vagy.

Na ezeket szerinted visszatartja bármi is? Nem.
Az ilyenek - akik nem képesek a társadalmi szabályokat és formákat betartani és követni, ne legyenek a társadalom teljesjogú tagjai.

Persze lehet hogy csak én vagyok egy büdös náci. :)

Hungeralien 2009.02.18. 12:48:02

@explorer68: "A FIDESZ csapás szerinted? Akkor ma magyarisztánban már Euró lenne!!! Megelôzve a szlovákokat és ezt nem lehet elfelejteni! "

Sőt, lenne még 14. havi nyugdíj is...
A feltételes szerkezetnek semmi értelme nincsen a történelemben. Azt is mondta tavaly októberben, hogy 6%-ra kéne levinni a jegybanki alapkamatot - meg lehet próbálni hogy mi történik, engem különösebben nem érdekel, nincsen hitelem :-D

borpancsoló 2009.02.18. 12:48:46

@Hungeralien: Mo-n az összes állami szervezet erre ált rá, a könnyű kishalat mindenképp büntetni, a nagyhalakkal nehéz, meg harapnak is, hagyjuk őket.

Nazareus 2009.02.18. 12:50:25

Semmi baj nincs a három csapással, csak kár, hogy ezt az ötletet a Jobbiktól vette el a Fidesz.

Egyébként:
- Van visszatartó ereje a súlyos büntetésnek, a potenciális bünözök kb. 50%-át tartja vissza. A másik 50% meg majd szépen bentmarad örökre. Ahogy irták: el lesz távolitva a fekély.
- Én simán támogatnám, hogy csak munka ellenében kapjanak ételt. Tessék kivinni a köbányába öket és ne konditermet meg TV-szobát kapjanak.
- Nincs elég börtön? Nincs pénz a rabok eltartására? Ne mááááár, egyrészt dolgozzanak meg a saját eltartásukért, másrészt sokkal többe kerül az általuk elkövetett bünök költsége (nyomozással, rendörséggel, az állampolgári bizalom elvesztésével együtt), mint új börtön épitése és fenntartása.

Ferkosz 2009.02.18. 12:55:45

Az is vicces, hogy három évet kap üzletszerű kéjelgésért. Amilyen tényállás ugye nincs...

A Szbálysértési törvényben van egy ilyen:

Tiltott kéjelgés
143. § (1) Aki a külön törvényben, vagy törvény felhatalmazása alapján hozott önkormányzati rendeletben a szexuális szolgáltatással összefüggő korlátozást, illetve tilalmat megszeg, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Tájékozottság...

Ez pedig a legnagyobb baromság:

"A bírák ugyanis tudják azt, amit a politikusainknak is kellene. Magyarországnak nincsen elég börtöne és ezen kevésnek is a költségvetése szinte minimális."

Devil 2009.02.18. 12:57:43

Azert gaz hogy a joghezagokbol, leepitett rendorsegbol is nepszeruseget akarnak es tudnak is csiholni egyesek...
Miert nem roma foglalkoztatasi vagy oktatasi vagy - neadjisten - egyuttelesi programert kalapolnak? Vagy valodi szocialis vedohaloert ami _nem_ a szavazoikat ado kozeposztalyt tam,ogatja hanem a raszoruloket? talan mert az eroszakot - mert ez eroszak, ez egy eroszakos valasz - a legkonnyebb eladni a szavazobazisuknak?
Ne jojjon senki azzal hogy ez barmirlyen valos, eletbevago, fontos kerdesre megoldas lenne, mert szimplan nem hiszem el.

ChatMan 2009.02.18. 12:58:36

Kedves ez a kis írás. Kár, hogy semmit nem ért az írója abból amit a Fifesz benyújtott tervezetként. Kiemelem, hogy a tisztelt jegyzetíró is megértse: CSAK ERŐSZAKOS BŰNCSELEKMÉNYEKRE VONATKOZIK !
Namármost.....életszerű e, hogy valaki 3x puszta véletlenségből halálrarúgsos (ver, késel, lő, stb) valakit a magyar éjszakában? Ha ezt mégis megteszi, nem kkelle kivonni véglegesen a forgalomból az ilyen személyeket? Esetleg néhány ilyen eset eleve elkerűlhető lenne (ezzel ember életeket lehetne megmenteni)azzal, hogy a lehetséges végleges életfogytiglant nem kockáztatná az a "kemény csávó" aki most röhög rajta, ha kinéz neki tíz éves huza-vona után fél év felfüggesztett. Végül még egy kérdés: Ha a Te fiadat egy kellemes éjszakai szórakozás után hazafelé az aluljáróban halálraszúrkálják, mert megpróbálja megvédeni a barátnőjét, akkor is demagógnak tartod a Fidesz javaslatát? Vagy esetleg ez nálad kötelességtudat, hogy bármi ami Fidesz az csak marhaság lehet? Mert szerintem az írásod nagyobb marhaság, mint a "három csapás" törvénytervezet benyújtása........

Hungeralien 2009.02.18. 12:58:59

@Juanhu:

És a gazdasági bűnözőkkel mi a helyzet?
Ők okozzák az igazi károkat nem a "Jani fejel" stílusú mókusok:
www.youtube.com/watch?v=Ub_uy2uM904

báró Csekonics 2009.02.18. 13:00:17

Egyetértek Dike-vel: dolgoztatni a rabokat, és levonni a 'bérükből' amennyibe kerül az őrzésük.
Ha eleget dolgoztak ahhoz ÉS jó a magaviseletük, akkor az esetleges plusz pénzt elkülöníteni nekik egy számlára, ha egyszer szabadul, legyen egy kis kezdőtőkéje. Sok kis dologért egy-két évre elítélt ember nem tud beilleszkedni, mert ugyebár börtönviselt embert sehol sem alkalmaznak szívesen. (Ha sosem szabadulhat, elküldheti a családnak.)

A posztíró meg tényleg benézte a hírt.
Erőszakos cselekményért igenis csukják be és dobják el a kulcsot. Ha nincs hely, kalapozzanak új börtönre, én tuti dobok be pénzt.
Sőt, ha _nem hirtelen felindulásból_ hanem _előre megfontoltan_ ÖLT valaki, akkor is automatikusan járjon tényleges életfogyt.

kamasuka 2009.02.18. 13:01:06

"Nem ertem az index cimlapot."

Nem érted? Íme az Index megjegyzése:
"A Fidesz jobban tenné, ha kicsit gondolkodna, mielőtt baromságokat javasol." :D

Rögtönugranikellhaegyblogonszerepel: Fidesz vagy a zOrbán

De már tudhatnátok, hogy az indexnél van egy erőszakos izom (tibor védeve) zoli, aki vsz maszop delegált, vagy ilyesmi, hogy politikailag is rendben legyen a "lap".
Nos, az ő napi ténykedése talán abból merül ki, hogy egész nap blogokat olvas. Már ez fárasztó lehet, de ha valahol negatívan szólnak a Fideszről, beindul nála az izgalometer, ha meg a zorbánról, nos, akkor turbóra kapcsol hisztometer. Ált, ha minden épeszűbb szerkesztő ebédel, akkor feltalálja magát, és azonnal kibassza címlapra az éppen Fideszről negatívot író blogot. Amikor az indexnél az agytrösztök végre visszajönnek a kajából, beleolvasnak a lapba, majd a címlapon szereplő blogba, netán annak hozzászólásaiba, és rádöbbennek, hogy Zoli ismét alkotott, és ált., ha csak egy kicsit nincs igaza a blognak, de azért rendületlenül támadja a Fideszt, ne hagyj isten a zorbánt, akkor még pár óráig kint marad, ha egyáltalán nincs, akkor fél napig, ha már csak a kapcsolat.hu állandó törzs anti-orbánista,fityiszmegmondó-commentgárdája irogat egymásnak, na akkor másnap hajnalban leveszik.

deresedő 2009.02.18. 13:02:28

@Hungeralien: Látod, a gazdasági bűnözés érdekes téma. Ha lemásolsz egy DVD-t, le akarnak ültetni öt évre, de ha ellopsz 2-3 milliárdot, akkor megdorgálnak fél év felfüggesztettel. Talán a bírók a mai napig nem hiszik el, hogy valaki el tud lopni ennyi pénzt, illetve felelős lehet ennyi pénz eltűnéséért.

Hungeralien 2009.02.18. 13:04:47

@ChatMan: De ha tíz éves huzavona után kap fél évet felfüggesztve, akkor a három csapás után is csak annyit fog kapni, és mivel az nem több mint 20 év, ezért nem kap életfogytiglant.

moophlander 2009.02.18. 13:05:12

Na, ez történik akkor, ha valaki olyan ír blogot, aki talán még a kutyájának se volt fontos soha és ezt a formályát választja a "vagyok valaki"-ségnek! Nem olvas végig semmit, csak veri a nyálát!
...fejlövés.....

Devil 2009.02.18. 13:05:23

@Juanhu: Ez az 50% szerintem teljesen legbolkapott szam, van barmilyen bunugyi kimutatas ami ezt alatamasztja?
Es szerinted egy bunozo - egy eroszakos cselekmenyert elitelt bunozo - hogyan fog megdolgozni a fogvatartasaert? Kulonosen az eletfogytos? Ha nem dolgozik meg erte, megis mit csinalsz vele? Csak mielott meglodul a fantaziad, vannak olyan emberi jogok amiket nem vehetsz el meg eletfogytostol sem, legalabbis miota nem diktaturaban elunk.
Es ha megdolgozik erte, mit fog csinalni? Arkot asni? Hol? Kiengeded oket a szabadba asoval-csakannyal? Es ebbol nem lesz szokesi kiserlet? Vagy egyeb eroszak a rabok kozott? Adsz neki munkaezkozoket? Nem fog beloluk fegybvert eszkabalni? Mert ha megnezel egy bortonokrol keszult filmet, rajossz hogy nagyon sok energia es penz kell ahhoz hogy egy osszezart bunozosereget kordaban tarts, hogy ne gyilkoljak se egymast, se az oroket, se meg ne szokjenek. Szoval a bortonbuntetes igen draga dolog az allamnak.

Devil 2009.02.18. 13:09:15

@deresedő: Hat talan ennek az az oka hogy a politika beleszol az itelethozatalba. A DVD masolast nagy penmzt megmozgato cegek - a kiadok - ellenzik, a nagy pent lenyulo bankar - na vajon ki az - ugyfelei kozott ott az egesz korrult es hazug nagyar elit. Akik nagyon sokat tudnanak artani egy olyan bironak aki a dolgok melyere as.

snipper 2009.02.18. 13:09:35

Kedves Dike és Őrnagy Őrnagy.
A jogerősen elítélteknek kötelező a munkavégzés, az előzetesen letartóztatott kérelmére részt vehet a munkában.Megint azt írnám mint az előbb, tessék jogszabályokat olvasgatni.

moophlander 2009.02.18. 13:10:32

Vissza a halálbüntetéssel!!!!!
Természetesen csak erőszakos büncselekmények esetében!

loláb 2009.02.18. 13:11:41

Már korábban mindent leírtak, amit én is gondolok.
Csak még egyet nem: egy hangulatkeltő, ostoba demagóg bértollnok vagy.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.02.18. 13:12:09

Három súlyos bűntényről szól a terv. Ejnye-bejnye. Azért mi jár, ha valaki szándékosan félrevezeti a véleményalkotásban járatlanabb olvasóit?

A rabok jólétét és púposra halmozott jogait mernünk kellene megnyesni. Nyugat majd pofázna, de nem nekik kell a gazemberekkel elbánniuk. Pofázzanak. Merni kellene.

A gazdasági bűnözés is nagyon rossz. De ha azt nehéz visszaszorítani, attól még megpróbálhatunk visszaszorítani más rosszat. Legalább fél siker legyen, mint a semmi. Az emberek egyébként nem a gazdasági bűnözők miatt nem mernek kimenni az utcára, hanem a bicskázó rablók és más nehéz fiúk miatt. Oda kell végre csapni, ostobaság ezt a szigort támadgatni. Inkább börtönt építsen a hatalom, mint városközpontokat és más haszontalanságokat. Vagy mint emlékművet Tom Lantosnak. A nép helyeselve fogja fogadni.

A rendőrség jellemzése helytálló lehet. Amit Bayer Zsolt nemrég ez ügyben közzé tett, cseppet sem volt hülyeség. Nem az egyedül üdvözítő irányvonal, de jelentős segítség lenne nekünk, civileknek. Az SZDSZ-t pedig küldjük már el a bánatba.

báró Csekonics 2009.02.18. 13:13:05

Ezen jó hosszan lehet(ne) vitatkozni, hogy mi a nagyobb bűn: ellopni x pénzt (akár magánembertől, akár 'a közösből'), vagy megölni (megnyomorítani) valakit.
Nem mintha bárkit is menteni akarnék, mert igenis bűnhődjön (az is) aki lop - bármennyit és bárkitől is, bármilyen okból - arányosan persze. (Aki ellop két csokit a boltban a gyereknek, mert nem tudta volna kifizetni, de a gyereknek akarta vinni, az is bűn, de nyilván nem egy kategória a milliárdokat elsikkasztó politikusokkal.
Viszont, ha valaki megöl egy másik embert - na az egy végérvényes és visszavonhatatlan dolog... Azt hiába bánja meg a bíróság előtt, hiába kér bocsánatot a rokonoktól akár, nem lehet visszacsinálni, kicsit sem.
(Ez is milyen már, hogy megbánja a tettét a bíróság előtt - hallott már olyat valaki, hogy a vádlott azt mondta, hogy nem bánta meg, megint úgy csinálná?!)

Muad\\\'Dib 2009.02.18. 13:14:26

Most komolyan mit vártatok?
Ezen tájékozatlan barom:
Szerző: KÖKÉNYESI Gábor

És ugye némi info róla:
"Kökényesi Gábor rendőrségi rohamsisakban.
Kirúgta a roma C-Press Hírügynökség a rohamrendőrök arcát törölgető kommunikációs és stratégiai igazgatót. Kökényesi Gáborra a Hír Televízió operatőre figyelt fel az október 23-ai tömegoszlatásnál."

Ugyan miért is írna tényeket? Nem olyan gyerek ő...

manager2008 2009.02.18. 13:14:28

Az egészből az jön le, hogy sem a rendőrség, sem apolitikusok nem tudják a negatív folyamatokat helyes mederbe terelni. A részletek érdekesek lehetnek de ez csak érdekesség. A probléma marad.
Természetesen ez nem olyan nagy igazi és megoldhatatlan probléma, az orosz cárok is elküldték Szibériába akit nem láttak szivesen az angolok meg Ausztráliába. Akkor ez bevált nekik. Itt hová küldöd a tömegessé váló elkövetőket?
A börtön nem vált be, értelme semmi, csak éppen ez az alkalmazott gyakorlat.
Maradna a hatásos önvédelem (akkor az elkövetők még inkább a teljesen elesetteket támadnák meg, mert ott nincs komoly kutya, fegyver, riasztó stb.)
Ők viszont összefogás nélkül bajba kerülhetnek. Talán nem is ártana ha az olasz válaszlépésekhez hasonlóan reagálnának egyes területen hogy kicsit beszarjanak a rosszfiúk.
Minden más elmélkedés naivitás, a jogállam hatástalan rájuk (a fehérgallérosokra is, mert azok közül aki tényleg ügyes azt sosem kapja el senki)
tehát sajnos rossz hírem van !!!!!, meg kell tanulni védekezni és óvatosnak lenni. A többi szósz csak gittrágás.

m_tron 2009.02.18. 13:14:45

Nagy itt a sötétség.

a katona fehérben 2009.02.18. 13:15:04

Hihetetlenek ezek a kommentek. Valaki hülyeséget írt a saját blogjában, na és? Ezen ennyire képesek egyesek bepörögni, mi több, teljes konspirációs forgatókönyveket szerkeszteni köré, atyavilág. Get a life!

báró Csekonics 2009.02.18. 13:15:30

"Inkább börtönt építsen a hatalom, mint városközpontokat és más haszontalanságokat. Vagy mint emlékművet Tom Lantosnak. "

Úgyis gazdasági válság van, egy-két pláza ha becsődöl, csak be kell rácsozni az ablakokat meg az ajtókat...
:-DDDDDDD

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2009.02.18. 13:18:26

az indexnél ma hülyék napja van
elnézték a naptárat

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.02.18. 13:18:56

A halálbüntetés visszaállítása kiátkozással járhatna, de ettől még nagyon szeretnénk sokan. Mindig jön a szöveg az esetleges tévedés áldozatairól. Mindenben lehetnek hibák és áldozatok. Száz gazemberből egy téves halál kínos lenne, nagy pech az illetőnek. De ha halálbüntetést szilárd bizonyíték alapján adnának, valószínűtlen a tévedés. És az, aki brutálisan, közönnyel, az áldozatát megkínozva, anyagi érdekből vagy élvezetből öl, az én sem dédelgetném. Mitől lenne ő egyszer hasznos tagja a társadalomnak, miről ábrándoznak a jogvédők? Élete végéig babusgatni pedig felesleges vesződség, üljön a helyén inkább valaki más. Egyszerűen nem értem azokat, akik annyira ellene vannak a társadalom igazságérzetét követő, széles körben igényeltnek látszó büntetésnek.

Devil 2009.02.18. 13:20:44

@Androsz: Mert a birosag tevedhetetlen? Mondjak par erdekes biroi tevedest a kozelmultbol?

Devil 2009.02.18. 13:21:48

@Androsz: "A rabok jólétét és púposra halmozott jogait mernünk kellene megnyesni. Nyugat majd pofázna, de nem nekik kell a gazemberekkel elbánniuk. Pofázzanak. Merni kellene."
Ezt mar hallottuk. Rakosiektol.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.02.18. 13:23:04

Hűha, Muad'Dib, ez nagyon figyelemreméltó találat. Piszok éles szemed van, elismerésem. (Nyilvánvalóan te vagy ma a homok mudirja.)

boj (törölt) 2009.02.18. 13:23:20

@snipper: "A jogerősen elítélteknek kötelező a munkavégzés (..)"

A korrektség kedvéért azt is leírhatnád, hogy

1. ez alól hogyan tudnak kibújni
2. a körülményeik jobbak, mint egy átlag magyar melósnak

@igazmagyar 2009.02.18. 13:23:33

Valaki mondja már meg, mi van azokkal a bűnöző rendőrökkel, akiket a bíróság elitélt, akik könnyes szemét törölgette Kökényesi! A rendőrség a saját hírnevét tépázta meg, nem a rendszerváltás vagy korrupt politikusok.

Építsünk börtönszigetet, Ausztrália már foglalt, de ott van még a Margit-sziget vagy Csepel... Vagy egyszerűen a gyilkosokat ne etessük holtomiglan-holtáiglan... Amúgy kevés az adófizetők pénze, miért erre költjük?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.02.18. 13:26:22

Devil, mondjál olyat, amiért tényleges életfogytiglant adtak. Rákosi idejében pedig feltehetően nem is volt mindennapos időtöltés a fegyveres rablás. Egyébként de Gaulle is hasonlóan fogta fel a dolgokat, amikor visszahívták az emberek. Ma is ápolják az emlékét.

deresedő 2009.02.18. 13:26:49

@a katona fehérben:
"Valaki hülyeséget írt a saját blogjában, na és? Ezen ennyire képesek egyesek bepörögni,"
Nem a fiókban őrzött naplójában írta, hanem egy országosan olvasott elektronikus média címlapjára felkerülő nyilvános blogban. Tehát ha ekkor ökörséget ír, ekkora publicitással, akkor sokan bepörögnek. Na és?

Folyami Géb 2009.02.18. 13:32:58

Kökényesi tökéletesen kivesézte, mekkora hülyeséget talált ki - ja, nem a Fidesz - hanem ő. Viszont a konkluziója három napig a címoldalon lesz. Nyilván ez volt a célja.

kamasuka 2009.02.18. 13:34:02

Miazhogy,nagyonis.

Blikknek meg Feri nyilatkozott egyet. Csak elrettentésnek egy részlet:

"Blikk: A nyugdíjaknál elég brutálisak a változások. Aki most tavasszal megy nyugdíjba, az lényegesen jobban jár, mint aki jövő tavasszal. Hogyan magyarázná meg annak, aki jövőre vonul vissza a munkától, hogy az ő élete munkájának értéke miért kevesebb, akár évi 82 ezer forinttal?

Gyurcsány: A nyolcvanezer forint alatti nyugdíjak esetében megőriztük a 13. havi juttatást. Ez méltányos a kisnyugdíjasokkal. Amikor ránk tör a válság, és azt látjuk, hogy sokkal kevesebb a költségvetés bevétele, el kell dönteni, hogy mit tegyünk. Ugyanúgy, mint a nyugdíjasnak, aki látja, hogy a 70 ezer forint nyugdíjából nem futja mindenre. Hogyan dönt ilyenkor? Eldönti, hogy mire futja és mire nem. Nekünk a dolgunk, hogy egészen biztosan ki tudjuk fizetni a nyugdíjakat a maiaknak, is és azoknak is, akik tíz-húsz év múlva mennek nyugdíjba. Emlékszem, amikor én gyerek voltam, anyám azt mondta, fizetéskor lehet 10 dkg háztartási kekszet venni. Így tudta beosztani a pénzt. Én szerettem volna még győri kekszet, az 1,70 volt, a háztartási keksz 1,20. És azt mondta, fiam, csak a háztartási kekszre futja. Anyám így tett helyesen. A kormány pedig akkor cselekszik helyesen, ha belenéz a kasszába, és azt mondja, szabad-e úgy költenem, hogy következményét a gyerekeinkre fogjuk hárítani. Nos, döntöttünk: nem szabad."

:D

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.02.18. 13:34:33

Deresedőhöz: ha valaki a nagy nyilvánosságot kapott blogjában állít valamit, azt sokan elolvassák, és könnyen elfogadhatják az igaznak látszó állításokat. Ha ezt szó nélkül hagynák azok, akik felismerni vélik az állításokban rejlő valótlanságot, csúsztatást, hazugságot vagy álnokságot, hagynák azt is, hogy sokakat félrevezessen az írás. El kell mondani az írással ütköző véleményt, és így az, aki elolvassa, legalább gondolkozhat azon, hogy akkor most kinek is van igaza. Már megérte.

Ejoy 2009.02.18. 13:35:07

Ezt a posztot jobb lett volna ha letörölted volna és nem égetnéd magad vele. Nem mondom, hogy nézz utána a dolgoknak, de mikor nézted a maúnikasót a szünetben a reklámban is elmondták a lényeget. Ami nem ez...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.02.18. 13:37:55

@deresedő: Elnézést kérek, rájöttem, hogy félreérthető volt. Csatlakozni akartam a mondandódhoz, nem neked ellentmondani.

tusuanzen 2009.02.18. 13:39:43

Szerintem a kényszermunka intézményét kellene visszaállítani, gátépítés, autópálya stb.
Hogy ez nem humánus?
Az humánus, hogy 4m2 őrizzük őket a mi pénzünkön?

snipper 2009.02.18. 13:40:30

boj!

A korrektség kedvéért.
Kibújni a meló alól nem lehet,a bér fingot sem ér és még levonják belőle a tartási költséget. Cirokseprű készítés, biztosíték szerelés, betonelemgyártás, stb.Meg az intézetfenntartási munkák. Csupa finom meló.
1979.évi 11. tvr, 6/1996.IM rendelet.

boj (törölt) 2009.02.18. 13:48:19

snipper,

csak egy példa: nem a 1979. évi mondja azt is, hogy munka helyett tanulmányokat is folytathat, amiért pénzbeli téritésra jogosult?

snipper 2009.02.18. 13:52:57

Hello boj!

Látom szakmaivá válik a blog. Az a rész az általános iskolát el nem végzett fiatalkorú jogerősen elítéltekre vonatkozik.

Nazareus 2009.02.18. 13:56:45

Devil:

"Es szerinted egy bunozo - egy eroszakos cselekmenyert elitelt bunozo - hogyan fog megdolgozni a fogvatartasaert? Kulonosen az eletfogytos? Ha nem dolgozik meg erte, megis mit csinalsz vele?"

Nem kap enni.

"vannak olyan emberi jogok amiket nem vehetsz el meg eletfogytostol sem, "

Dehogynem :)))) Ha ö elveheti más jogát az élettöl, akkor simán el lehet venni töle is a jogot az ingyenkajára.

"Adsz neki munkaezkozoket? Nem fog beloluk fegybvert eszkabalni? "

Nem fog. A köbányában a kalapácsot meg a csákányt kapja. Esetleg vasútépités mint USA-ban.

"Szoval a bortonbuntetes igen draga dolog az allamnak"

Igy van. De ezzel ugye nem azt akarod mondani, hogy ne csukjunk le semmit? Gondolom nem. Én meg arra akarok kilyukadni, hogy mivel börtönre szükség van, ezért ne legyen olyan drága (ahogy irod).

Az 50%-nak utánanézek.

AgentUngur 2009.02.18. 13:57:43

Magyarország nem az USA, ez tény. Ott ugyanis a rendőrség és a jog eszközei jóval keményebbek, ami kellett is ahhoz, hogy a 70-es 80-as évek bűnözési hullámát megfékezzék. Ebből elemeket átvenni egyáltalán nem baj. Erőszakos bűnelkövetők esetében nem tűnik radikálisnak a Fideszes javaslat. A liberális modell nem működik, Erősen demagóg posztírónkat perszen a tények láthatóan nem érdeklik.

Float 2009.02.18. 13:57:44

T. postíró utánanéz mégegyszer a javaslatnak. Egy
A törvényeket nem ahhoz igazítják h mennyi férőhely van a börtönben, vagy hogy mekkora a rendőrség bevethető állománya. Kettő
Ha majd a T. postírónak lesz szerencséje megtapasztalni, hogy milyen elszenvedni egy 8 napon túl sem annyira gyógyuló személyelleni erőszakos, akkor belátja h még talán keményebb törvényre lenne szükség, mint amiről a javaslat szól. Három

Szerintem

boj (törölt) 2009.02.18. 14:01:20

45.§/4-ből ez nekem nem így tűnik. Nem kevered a 109.§/2c-vel?

Unbiased 2009.02.18. 14:03:00

Rég olvastam ennél ostobább posztot. És az Index tényleg egyre inkább balra hajlik.

a katona fehérben 2009.02.18. 14:04:57

@deresedő: Nem a blogger dönti el, hogy kikerül-e a címlapra vagy sem. (Persze erre is lehet összeesküvéselméleteket fabrikálni.) Enélkül meg kb. annyira nyilvános, mint bármelyik más blog vagy fórum, egy csenevész fácska a többszáz négyzetkilométernyi erdőben. Vagy mint némelyik nem kevésbé ostoba hozzászólás... És mióta függ a nyilvánosság mértékétől a hülyeség mérete?

@igazmagyar 2009.02.18. 14:06:05

Egyre inkább? Mikor volt jobos az index?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.02.18. 14:11:33

Azt egyébként még nem tudjuk, hogy a kisebbségben kormányzó MSZP az ellenzéki SZDSZ támogatásával megtorpedózza-e ezt a javaslatot. Ez egyelőre sajnos még csak egy javaslat. És ha netán tényleg sikerül bevezetni, akkor is van még munka, elsősorban a parlamentben. Vissza kellene adni a rendőrök ésszerű intézkedéseinek a jogszabályi támogatását, és persze az ügyészség nyomozati jogkörét is egyenesre kellene végre vágni. Emlékeztek, amikor a rendőrnek, ha lőtt, el kellett számolnia a töltényhüvelyekkel? Aztán egy-két rendőr elmesélte, hogy ha lő, akkor fél szemmel máris azt nézte, hogy hova esik a hüvely, ahelyett, hogy a következő mozzanatra készülne. Hát az ilyen marhaságoknak is végét kellene vetni, de ehhez persze már megint a parlament kellene. Drazsé elvtárs nélkülük úgysem merne tenni semmit.

mamory 2009.02.18. 14:23:19

Lehet a gittet rágni, és lehet kifogásokat találni; börtönök kapacitása, rendőrség állapota stb. Nem most kellene felébredni, nem újkeletű problémáról beszélünk! 1. Mégis mi volna visszatartó erő, ha nem a lebukás veszélye és a kilátásba helyezett bűntetés??? 2. Nem elsődleges szempont, hogy a potenciális bűnelkövetőket mivel motiváljuk a törvénytisztelő magatartásra, hanem az, hogy az erőszakos bűncselekmények elkövetői rács mögött legyenek, és ne veszélyeztessék a társadalmat! Ez a lényeg! És igenis minden tisztességes adófizetőnek joga van a biztonsághoz! Nem kell feltalálni a spanyolviaszt, át lehet venni működő mintákat, történetesen akár az Egyesült Államokból, ahol eredményes volt a zéró tolerancia! A bűnözés valóban nem bőrszín alapján megítélendő cselekedet, de amennyiben egy társadalmi csoporton belül az erőszakos elkövetések igazoltan felülreprezentáltak, igenis összefüggéseiben kell vizsgálni és kezelni a problémát! Specifikusan az adott társadalmi csoportra kell a lehetséges eszközöket kidolgozni a megoldásra! Másképp nem megy! És akkor lehet vitatkozni arról, mindez kinek a feladata és felelőssége...

snipper 2009.02.18. 14:26:53

@boj:
Hello!
Látom nem írhatok fejből ezért utánanéztem.
A 109.§(2)bekezdés c) pontja a javító-nevelő intézeti neveléssel foglalkozik ahova nem ítélet alapján kerülnek a fiatalkorúak. Az egy intézkedés, nem büntetés-végrehajtási feladat.
Figyelmedbe ajánlom viszont az 1979.évi 11.tvr 33.§ (1) bekezdés d) pontját,a 6/1996-os 73. és 74.§, valamint a 216.§ rendelkezéseit.

snipper 2009.02.18. 14:31:05

@mamory: Végre egy tiszta hang. Ez szerintem korrekt.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.02.18. 14:32:16

@a katona fehérben: "Nem a blogger dönti el, hogy kikerül-e a címlapra vagy sem."

Ezt vita nélkül elfogadom. De ha már címlapra került, az átlagos blognál nagyobb nyilvánosságot szerzett, akkor a közösség érdekét szolgálja, ha az írásban levő vitatható állításokkal többen szembeszállnak. Itt csak ez történt. Egy megbúvó posztot kritizálni kevésbé fontos, mint egy kiemeltet.

Dike 2009.02.18. 14:41:23

Kíváncsi leszek a posztíró mikor és mit fog hozzászólni a kommentekhez...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2009.02.18. 15:02:39

@Dike: Nem olyan bátor ő. Meg sokat már nem is tehetne hozzá az olvasottakhoz.

kamasuka 2009.02.18. 15:26:46

Visszajöttek az indexes "srácok" a kajáról, és végre leszedték ezt a blogot a címoldalról ...

boj (törölt) 2009.02.18. 15:31:15

Szia,

tehát tényleg nem keverted a 109.§-al:) A 6/1996-ot köszi, így tisztább a kép, bár szerintem ez továbbra sem cáfolja az első felvetést miszerint tanulással ki lehet bújni a munka alól.

Kökényesi Gábor · http://jerrymouse.blog.hu/ 2009.02.19. 09:31:31

Köszönöm a hozzászólásokat. Sokat tanultam belőlük.
Nem érzem magam tévedhetetlennek Sőt. Talán még tájékozatlan is vagyok - ahogy az emberek többsége is - de megtisztelő, hogy a véleményem ekkora nyílvánosságot kapott. Nem azért írom le, mert azt másíthatatlannak tartom. Engem is meglehet győzni, de most nem sikerült.
A példát megírhattam volna egy másik szereplővel is, aki erőszakos bűncselekmények miatt kerül perifériára, de az is csak egy kitalált - tehát nem valós - történet lett volna. De ha csak ennyibe tudtatok belekötni, akkor magatok sem vagytok túl tájékozottak a témában.

Szerintem...

travis 2009.02.19. 11:06:58

@KÖKÉNYESI Gábor: "egy másik szereplővel is, aki erőszakos bűncselekmények miatt kerül perifériára"

Bazmeg, bazmeg!
Az kerüljön is perifériára, aki erőszakos bűncselekményt követ el!
Érvelés megy, hogy miért nem kéne perifériára szorulnia egy visszaeső erőszakos bűnelkövetőnek? Ha igen, akkor hallgatlak.

Kökényesi Gábor · http://jerrymouse.blog.hu/ 2009.02.19. 11:56:42

@travis:
Sajnálom, hogy félreértettél!
Biztos én vagyok a hibás.

Ugye az is erőszakos bűncselekmény, ha védekezésből bevered és eltöröd a támadód orrát? Ha nyolc napon túl gyógyul akkor az már súlyos testisértésnek minősül.
De a csoportosan elkövetett garázdaság is erőszakos bűncselekménynek számít. Jól tudom?

Köszönöm az ötletet. Lehet, hogy így írom át a kitalált történetet.

Szerintem...

Dike 2009.02.19. 13:57:31

@KÖKÉNYESI Gábor: És merő véletlenségből 3x eltöröd a téged megtámadó orrát, avagy teljeseven véletlenül garázdálkodsz csoportosan, mi? ROTFL

Kökényesi Gábor · http://jerrymouse.blog.hu/ 2009.02.19. 14:30:51

@Dike: Nem biztos.
De még az is megeshet, hogy egyszerre három embertől kell valakinek erővel megvédenie magát.
A javaslat nem arról szól, hogy ha háromszor ugyanazt a galibát követi el valaki csakis akkor kaphat tényleges életfogytigot.
Ha jól értettem, háromszor kell bármilyen erőszakos bűncselekményt elkövetnie és akkor lehetne rá a legsúlyosabb büntetést kiszabni.

Vagy rosszul értelmeztem?

Dike 2009.02.19. 14:40:33

Ok, de előfordulhat az, hogy valaki "véletlenül" követ el 3x erőszakos bűncselekményt? Akár ugyanazt, akár mást? Szvsz nem túl valószínű.

Kökényesi Gábor · http://jerrymouse.blog.hu/ 2009.02.19. 14:47:38

Biztos?

Mi van, ha csak belekeveredik valamibe?
Mi van, ha csak bevádolják?
Mi van, ha ártatlanul ítélik el?
Mi van, ha tényleg csak rosszkor volt rossz helyen?
Láttunk már ilyet.
Nem azt állítom, hogy csak ilyen van, de nem zárható ki, hogy lehet.
süti beállítások módosítása