Van egy jó ismerősünk. 
A mindent mindenkinél jobban értő, tudó és ismerő. 
A mi rosszabbik énünk. Ő mai hősünk. 
Ő a tévedhetetlen.


“Csak két dolog végtelen: a Világegyetem és az emberi butaság,
bár az elsőben nem vagyok egészen biztos.”
/ Albert Einstein / 

Ő a tévedhetetlen.

A reggeli forgalomban a autórádióból szólnak a hírek. Kiabálva káromkodik az interjú alanyokkal. A piros lámpánál zokszó nélkül megy át, de bent ragad a kereszteződésben. Ezzel sikerül feltartania a zöldet kapott forgalmat. Az autók dudálnak. Ő pedig kiabál velük. Ott áll a kereszteződés közepén. 
Ő a tévedhetetlen.

A munkahelyén senkivel nem beszél. Ha szólnak hozzá, orr megemeléssel válaszol. Ezért már nem is beszélgetnek vele. Persze ezt is megmagyarázta már magának, hogy ez miért van így. Mindenki irigy rá. Az ő szaktudására és meglátásaira. Fülét hallgatóval bedugaszolva ül délutánig. Néha morog egyet, de senki nem figyel rá. Köszönés nélkül távozik. 
Ő a tévedhetetlen.

A gyerek elé megy az edzésre. Peckesen lépked és lenéz a többi gyermekre. Nem tudnak ezek semmit az ő véréhez képest. Mert a vér nem válhat vízzé. A gyerek nem győzi róni a köröket. Most megmutatja. Az apja nem figyel rá. Inkább olvasgat és a betűkkel kiabál. 
Ő a tévedhetetlen.

Otthon leckét írnak a nebulók. A felesége tesz-vesz a konyhában. Ő kanapén fekve büszkén figyeli, hogy ez mind érte van. Közben a híradóval kiabál. Nem kérdeznek a gyerekek tőle semmit. Már megszokták. A vacsorát közösen eszik, de a televíziót nézve. Megy a sorozat. Néha megáll a kanala a tányér és a nyitott szája közt. Pihen. És ámul az élet dolgain. 
Ő a tévedhetetlen.

A gyerekek már nem kérnek „jóéjtpuszit”. Leszoktak róla. Csendben alszanak el. Amíg a felesége készül a másnapra, ő végre a számítógépe előtt ül és olvasgat, írogat. Ott mindenkihez van egy szava. Mindenről megvan a tántoríthatatlanul kialakult véleménye. Eleinte csak figyel. Aztán kifejti a nézeteit, meglátásait és gondolatait. A többiek persze nem mindig kesztyűs kézzel reagálnak rá. Ez nem tetszik neki. Hangnemet vált. Előbb kifejti, hogy az ő véleménye miért helytállóbb bárki másénál. A bárki más is kifejti a maga vélt vagy valós igazát. Ekkor már más is felfigyel, mert az érdeklődési mutatók emelkednek. Többen is beszállnak a vitába és megjegyzik, hogy nem eszik olyan forrón a kását. Ekkor durrogva, pufogva, felháborodva kikapcsolja a gépet. Jól megmondta nekik. 
Ő a tévedhetetlen.

Magában beszél. Vitatkozik. Mindenki hülye! Fel s alá járkál a dolgozószobájában. Nem érti, hogy miért nem értik az ő véget nem érő bölcsességét. Duzzogva a felesége mellé bújik. Ez talán megnyugtatja. Egy kis férfiönérzet növelés. Egy kis … 
De a kis kék tabletta helyett egy kis fehéret vesz be. Várja a hatást, de férfiasság helyett elálmosodik. 
Ő a tévedhetetlen.

Most álmodik. Egy világról, ami úgy működik, ahogyan ő elképzeli. Az irigyek belátva az ő nagyszerűségét hajbókolnak előtte. Az autók tömege megnyílik előtte, mint a Vörös tenger. Munkatársai egésznap az asztalánál egymást váltva tanácsait kérik. A gyerekei végtelen odaadással tisztelik apai nagyszerűségét és mind olyan szeretne lenni, mint ő. A neje lesi minden óhaját és kérését. És ő? Ő csak mondja. A valót. A mannát. És égi füleivel, már hallja is az Úr hozsannáját. Neki szól az angyalok kara. A nagyszakállú is kérdez. Tőle. Ő pedig hinti az igét. Glóriával a fején. 
Ő a tévedhetetlen.

Aztán megszólal a vekker.

______________________
Szerintem...

 


Szerző: Kökényesi Gábor  2009.02.27. 19:00 Szólj hozzá!

Címkék: blog vélemény politika közélet gondolatok

A bejegyzés trackback címe:

https://jerrymouse.blog.hu/api/trackback/id/tr32829737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása