A Klub Rádió múlt heti adásában Farkasházy Tivadar rosszalló megjegyzést tett arra, hogy Overdosenak kilencven napos külföldi tartózkodás után haza kellett jönnie. Vajtó Lajossal a Nemzeti Lóverseny kft. igazgatójával beszélgettünk az ügy hátteréről.



Overdose-t legnagyobb sikereire itt Magyarországon készítették fel, miként itt a Kincsem parkban futotta élete legjobb idejét is. A lovat másfél éves kora óta Ribárszky Sándor trenírozta. Ezért mikor az idomár családi okokból Németországba költözött, Overdose is megtette a több ezer kilométeres utat. Tehát a nemzeti közkincsnek kikiáltott lovat személyes érdekeknek rendelték alá. Ezt már akkor többen helytelenítették. Az érthető, hogy Mikóczy Zoltán tulajdonos nem akarta kockáztatni a sérüléséből felépülő ló folyamatos fejlődését egy trénerváltással. De az már kevésbé fogadható el, hogy ilyen hosszú útra vigyék a magyar csodalovat mikor még csak lábadozott. Sérülten utazott nem egyszer és nem kétszer. Volt olyan is, hogy egy héten belül többször is átvonszolták fél Európán. 
Ez a felelősség! 
 

Azáltal, hogy Overdoseról és a magyar pénzügyi-gazdasági élet prominenseiről van szó még nagyobb a felelősség. Az vonatkozó szabályokat még szigorúbban be kell tartani. Azaz kilencven napon túl nem tartózkodhat külföldön, mert elveszíti az állampolgárságát és két hosszabb külhonban tartózkodás között egy hónapot tréningben kell itthon töltenie. A figyelem középpontjában pláne nem tehető meg, hogy látványosan felrúgjuk a szabályokat. Nem hozhatjuk olyan helyzetbe azokat az embereket, akik bizalmukat fektették a magyar versenylóba, hogy - esetleg szabálytalanságra hivatkozva – legyőzött ellenfelei megóvják egy futamon. Mondván, hogy olyan ország nevezte melynek nem is állampolgára. 


Ez a bizalom kötelezettségeket ró mindenkire, aki a ló sorsa felett dönthet. Legyen az tulajdonos, tréner vagy az én székemben ülő igazgató. 

Hiszen ez a csapat azért állt össze e csodálatos képességekkel megáldott tehetség mögött, hogy kizárólag magyar színekben futhasson a világ legrangosabb versenyein. Milyen fényt vetne Magyarországra, ha Járai Zsigmond által a magyar gazdaság felemelkedése szimbólumának nevezett versenyló egyesek figyelmetlenségéből hontalanná vált volna? 
Éppen ezért lenne fontos elgondolkodni azon, hogy mi a valódi érdeke ennek a nemzeti kincsnek. 
Hazánk első „magyar-szlovák kettős állampolgárának”.

 

 
Szerintem...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
.

 


Szerző: Kökényesi Gábor  2010.06.03. 18:30 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jerrymouse.blog.hu/api/trackback/id/tr232035530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

marós 2010.06.04. 05:56:19

Az állampolgárságot. a lovak versenyeztetési szabályaival összekeverni, olyan csúsztatás, amivel a tájékozatlan embereket félre lehet vezetni. Aki ezt a sportot (hazudozás) műveli, az okozza a legnagyobb károkat.
süti beállítások módosítása