Miért? Kire?
Ezekre? Ugyan!
Azokra? Egy frászt!

 
Sokan vannak úgy, hogy szívesen élnének a demokrácia alappillérének számító szavazati joggal, de nem tudják, hogy a sok rossz és még több lejáratott párt közül melyik neve mellé rajzolják az X-et? Mit tegyünk, ha nincs igazi alternatíva? Van a rossz és a még rosszabb.
 
Maradjunk otthon? Azzal elveszítjük még a kritika jogát is. Hiszen ha még arra sem voltunk képesek, hogy elsétáljunk az urnáig, akkor ezzel nem véleményt mondunk, hanem lemondunk a véleménynyilvánítás lehetőségéről. Tehát, aki nem szavazott annak onnantól hallgass a neve!
Dilemmázol, mit tegyél? Mert szavazni kell! Ez nem kérdés.
A kérdés az, hogy melyikre?
Egyik kutya a másik pedig egy híján húsz? Az egyik is és a másik is becsapott már. A harmadik azt mondja, hogy ő nem olyan, de közben mégis. A negyedikről süt a képmutatás. És így tovább. Akkor mi a megoldás?
Elmegyek és összetépett szavazólapot teszek a borítékba a tiltakozásom jeléül.
Esetleg üresen hagyom. Azt azért ne tedd, mert azzal visszaélhetnek!
Akkor mi a megoldás?
 
A spanyolok kitalálták.
Votos en blanco.
Egy fehér kocka a szavazó lapon, amit ha bejelölünk, azzal kifejezzük abbéli véleményünket, hogy a listán szereplő szervezetek nem nyerték el a bizalmunkat.

Várj, lefordítom!
Ha a hócipőd tele van ezzel a sok hazug spanyol léhűtővel, akkor azzal tudod a tudomásukra hozni, hogy elmész szavazni és ebbe a fehér kockába teszed az X-ed.
Azaz mindegyiket elküldöd ezzel az egyetlen kézmozdulattal a francba!
Te velük ellentétben megtettedet állampolgári kötelességed és eljöttél, mert érdekel, kinek a kezébe teszed nemzeted és országod sorsát, de ilyen egy sincs az íven.
 
Ukrajnában és Spanyolországban – ahol már bevezették – sokkal többen mennek el szavazni, mint előtte. Igaz a szavazók három, négy százaléka él ezzel a lehetőséggel, de ez a szám jelzésértékű a pártok felé.
Azt jelzi, hogy hány embernek van elege belőlük.

Mi lenne, ha itthon is bevezetnék ezt a sokak számára bizonyára hasznos rendszert?
Szavazhatnál a fehérségre. Kifejezhetnéd a szavazófülke magányában, hogy neked tulajdonképpen tele van a hócipőd azokkal a rossz ripacsokkal, akik - véleményed szerint - csak lopni és hazudozni tudnak.
Mérhető lenne a különbség az érdektelenségből otthon maradottak és a politika iránt érdeklődők, de a pártokból kiábrándultak között.
Nem azért nyerne az egyik párt, hogy a másik veszítsen. Nem kerülnének be aránytalanul nagy számban – az alacsony részvételnek köszönhetően - olyan pártok, amelyeknek nincsen tényleges támogatottsága.
De legfontosabb, hogy valós véleményt mondhatnának a polgárok úgy, hogy közben nem kell szembeköpniük magukat és élhetnek alapvető állampolgári jogukkal.
 
Azért megnéznék egy ilyen szavazást.
Kíváncsi lennék, hogyan magyaráznák a bizonyítványukat a pártvezérek, hogyha a fehér kockák szereznének többséget a pártokkal szemben.
Valószínűleg mindegyik azonnal választási csalást és óvást kiabálna, miközben megmagyaráznák, hogy tulajdonképpen ők nyertek.
 
Szerintem…

 


Szerző: Kökényesi Gábor  2009.05.25. 23:30 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jerrymouse.blog.hu/api/trackback/id/tr101143757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.26. 12:16:47

Szerintem nálunk a Fehér Kocka Párt nyerné a választást. Ráadásul úgy, hogy egy fillért se költene kampányra :-)

A spekuláns 2009.05.27. 21:00:26

Nagyon jó!
Ha jól tudom a franciáknál is van ilyen.

vágyálom:
2010-es választásokon egy új választási rendszert tesztel a nép. Már nem csak a meglévő pártokra, hanem "menjetek a picsába mind" lehetőségre is lehet szavazni. Lassan véget ér a 2010-es év és a 3. sikertelen választáson van túl az ország, Nem képes a Fidesz, MSZP, SZDSZ, MDF elegendő szavazatot gyűjteni, mert mindig túlsúlyba kerülnek a "menjetek a picsába mind" szavazók!

neokon · http://neokonzervativ.blog.hu/ 2009.05.28. 17:25:01

Remek! De a mostani helyzetben mit lehet tenni, hogy mutassuk meg, hogy már nem kellenek nekünk?

Fogyasztóvédő 2009.05.30. 11:30:32

Szerintem se szavazzunk ezekre!Jól írja a www.feherkocka.info húzzanak el !!!
Június 07.-én húzunk rá egy sdzép rontott xxx-et és még szöveges üzenetet is küldünk a szemeteknek!
Az induló törpe pártok is mehetnek anyjukba.Az új szdsz=lmp is!Biztos a bukás után itt akarnak feltámadni.Lop startolni?
Nem kell senki!!!2x többen vagyunk mint akik a rablókra szavaznak!Hozzon mindenki amgával még 1 ronott szavazót!
ha sokan megyünk rontottat nyomni a legtöbb nem is jut be.Annyira megemelkedik a küszöb.Hát takarodjanak!
süti beállítások módosítása