Miért drága a magyar egészségügy?

 
„A magyar egészségügy bemenő és kimenő adatai a szükségletekhez képest nemzetközi összehasonlításban is magasak. Ezzel szemben az eredményesség kedvezőtlenül alakult. „
( az Állami Számvevőszék jelentése az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról )
 
Lefordítom, mert ez nekem így baromi száraz.
Egy magyar kórház – a nemzetközi átlaghoz képest – túl sok ágyat tart fenn sok orvost alkalmazva. Egy beteg több napot fekszik kórházban és ezalatt a szükségesnél sokkal több vizsgálatot hajtanak rajta végre, mint bárhol a világon.
És ebből valahogy mégsem látszik - a költségeken kívül - semmi. Hiszen az ország átlagéletkora folyamatosan csökken miközben egyre több magyar, egyre korábban hal meg, mint amennyi születik.
Vajon miért van ez, ha ilyen sokat költünk az egészségügyre?
Egyszerű a válasz. A kórházak ott csalnak a lejelentett számokkal, ahol nem szégyellik. És nem túl szégyenlősek.
Sőt!
 
A feleségem egy apró műtétre feküdt be egy budapesti kórházba. Szerdán kora reggel megkapta az ágyát és délelőtt végrehajtották rajta a beavatkozást. Este már itthon aludt. Távozáskor nem kapott zárójelentést. Azt mondták, hogy péntek délután menjen vissza kontrollra és addigra megírják a szükséges dokumentumokat. Így is volt. Csakhogy az elbocsájtó szép üzenetben az szerepelt, hogy ő péntek estig feküdt a kórházban és azalatt a három nap alatt folyamatos szakellátásban részesült és drága vizsgálatokat hajtottak rajta végre.
Papíron.
Ezeknek a nem létező eseményeknek a költségeit természetesen a biztosított – jelen esetben a nejem - biztosítója fedezte a kórház felé. A társadalombiztosító. Az, amelyiknek havonta odaadjuk a fizetésünk nem kis hányadát.
 
Ez nem egyedi eset. A kórházak igyekeznek annyi pénzt kisajtolni az államból, amennyit csak tudnak. Akár csalással is. Mintha az állam nem te vagy mi lennénk, hanem valami fejőstehén, akit nem is mi táplálunk. Meghamisítják az adatokat, hogy minél több legyen a kicsalt bevételük. Ez biztosítási csalás. Majd szűk körben a jól végzett munka gyümölcséből kiemelten magas fizetéseket és jutalmakat osztogatnak maguknak. Eközben az egyszerű kórházi alkalmazottak - akikkel talán nem is találkozik a beteg – nap, mint nap teszik ki magukat a nagy tudású, boríték méretűre tágított köpenyzsebűek szeszélyeinek és pökhendien lenéző modortalanságuknak.
Persze éhbérért.
 
A lobbik sikerrel akadályozták meg, hogy ez a helyzet megváltozzon. Hiszen ezeknek a biztosítási csalásoknak vetett volna gátat a teljesítménykorlát és az ágyszám-csökkentés. Ez persze nem volt érdeke a magánbetegeiket a közkórházban, közgyógyszerekkel és közeszközökkel gyógyító privátorvosoknak. A vizitdíj pedig szűkítette volna a fehér köpenyek alaposan mélyre tágított zsebeit. De ezzel a hatalmi ággal nehéz szembeszállni. Sokan nem is mernek, hiszen mindenki lehet beteg.
Egy politikus is.
 
Csak tudnám mire olyan nagyképűek és önteltek ezek a fehér köpenyes tolvajok. Hiszen ugyanolyan pitiáner bűnöző mind, mint bármelyik köztörvényes. Vagy még rosszabbak, hiszen míg lopnak a zsebünkből, szégyentelenül tartják a markukat is! És még van képük megkövetelni tőlünk – egyszerű halandóktól - hogy csak azért essünk hasra előttük, mert az ő nevük dörövel kezdődik.
Na és?
Drakulának is.
 
Persze minden tiszteletem a kihalófélben lévő kivételeké. 

 

 

 


Szerző: Kökényesi Gábor  2010.03.02. 22:10 4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jerrymouse.blog.hu/api/trackback/id/tr691804239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hétfejű 2010.03.02. 23:22:22

Egy kisvárosban lakom. A háziorvosomnak már 20 éve is a legjobb autója volt a városban, és az egyik legszebb házat lakta. Pedig papíron ugyanakkora volt a fizetése mint a tanítónő Édesanyámnak.Ez senkinek sem tűnt fel azóta sem, pedig akkor még nem volt saját rendelése. Nem tőle sajnálom a pénzt, biztosan sokat dolgozik érte. De nyugodtabb lennék ha ezeket a dolgokat a legális fizetéséből spórolta volna össze. Tehát tényleg jobban meg kellene fizetni őket.Persze egyelőre valószínűleg a növelt a fizetés mellett ugyanúgy zsebre dolgoznának. Sajnos ez az ember sajátja.(Vajon mennyivel kellene növelni egy szülész-nőgyógyász fizetését ahhoz hogy "leszokjon a "dézsmáról"? Tisztelet a kivételnek, remélem olyan is van. Beteg az egész rendszer, csak nem akarjuk kimondani. Mi ezek szerint (mivel eszünk ágában sincs megreformálni a fennálló helyzetet)belenyugodtunk a "csúszópénzbe." "Nekik is megszégyenítő", hallhatjuk a kamara érvelését. Sajnos én nem találkoztam olyan orvossal aki pironkodva vágta volna zsebre a "jussát". Úgy tűnt, ők nagyon is alkalmazkodtak hozzá. Lehet hogy az első esetnél szégyenkeztek, de az rég volt...
Amikor orvosok lettek, tudniuk kellett hogy nem egy nagy fizetésű állást vállaltak el. Elvállalták. Ha nem tetszik, ne rajtam verjék le a csúszópénzzel, hanem menjenek el más munkakörbe. (mint ahogy tették ezt sokan úgy hogy pl. politikusnak álltak:)
Vagy menjek magánrendelésre, ahol a játékszabályok egyértelműek? Fogsor= 1 millió ft. De legalább tudom mennyi....

2010.03.03. 13:04:26

Kedves Gábor! Értelek én, csak szerintem , amit leirtál azt nem itt kellene kezdeni, hanem --mondjuk a pártoknál, minisztériumoknál. Mert az, hogy mennyi ágy kell egy megyének, körzetnek, vagy területnek, ennek meghatározása ugyanugy szubjektiv, mint a TVK meghatározása is. Tehát amig emberek határozzák meg a minimumot-maximumot addig soha nem lesz tökéletes.Végezetül egy történet--a tv-ben volt egy müsor kórházigazgatókkal. Az egyik igazgató--aki két kézzel verte a mellét és harsányan orditott a bezárások, összevonások érdekében, most kénytelen volt kijelenteni, hogy hibás döntés volt. Hogy miért? .Mert emberek maradtak ellátatlanul, mert nincs rá kapacitás, mert nem engedi a TVK.Igy ezek az emberek más megyében kerestek gyógyulási lehetöséget, amig ott azt nem mondták, hogy más megyéböl nem tudnak ellátni betegeket, mert ez már a saját megyéjük rovására megy.Hát csupán ennyit a hires kórházi ágyak csökkentéséröl és az összevonásokról. De vajon akik "hálapénzt" adnak az orvosnak, azoktól kérte az orvos? Nem hiszem.Ök adták. Akkor mire ez a fene nagy sirás-rivás!? Nem vagyok orvos. Csak hálával gondolok azokra,akik autóbalasetem után, mind a mai napig, már hosszu évek óta gyógyitanak.Érintettségem csupán annyi, hogy nejem ápolónő, egy kórházban.Elolvasta a cikket és azt mondta, hogy az ilyen emberek --mint Te is Gábor--ha betegek, ezek orditanak és elöjogokat követelnek maguknak az ellátást illetöen. Én hiszek neki, mert nem ma kezdte--ugy cc:36 éve.

Vidéki 2010.03.06. 09:56:55

A ÁSZ is emberekből áll néha ők is tévedhetnek.

Ismeretes, hogy az USA-ban egy biztosítottra számítva több, mint ötször annyi pénzt használnak fel, mint a magyar egészségügyben.
Ehhez képest ha látunk „Vészhelyzethez” hasonló filmeket, észlelhetjük a kapkodást, ami a gyógyító személyzet létszámának a szükségeshez képest alacsonyan tartásából fakad, amit a profit maximalizálás szempontjai motiválnak.

Ahhoz képest, hogy a magyar egészségügy nemzetközi összehasonlításban is egy főre vetítve milyen alacsony összegből gazdálkodik, miközben az „árak begyűrűznek”, azt lehet mondani, hogy az egészségügy jól működik.

A Hospinvest és a Medisys cégeknek megyei önkormányzatok nyolc hatalmas kórházat passzoltak át.

Annak ellenére, hogy ezek a magántulajdonban álló cégek fűt-fát ígértek, ígéreteiket nem tudták beváltani, csődbe jutottak.

Vidéki 2010.03.06. 10:10:47

@jános515:
Írod:” Végezetül egy történet--a tv-ben volt egy müsor kórházigazgatókkal. Az egyik igazgató--aki két kézzel verte a mellét és harsányan orditott a bezárások, összevonások érdekében, most kénytelen volt kijelenteni, hogy hibás döntés volt. Hogy miért? .Mert emberek maradtak ellátatlanul, mert nincs rá kapacitás, mert nem engedi a TVK”.

Ahhoz, hogy egy rendszer rugalmasan működhessen, kapacitástartalékra van szükség. Ha egy szálloda telített, csak akkor fogadhat új vendéget, ha egy szoba ürül.

A „derék reformerek” megszüntették a kapacitástartalékokat. Elmondhatják (büszkén?), hogy nem ültek ölbetett kézzel.
süti beállítások módosítása