Sok ismerősöm van, aki részt vett az ötvenhatos eseményekben. Ki ezen, ki azon az oldalon.
Mindegyikőjük történetét végighallgattam.

Figyeltem, ahogy könnybe lábad a szemük, vagy büszkeség tölti el a szívüket.

Ott, akkor igyekeztek az eszükre vagy a szívükre hallgatni.

De akadt, aki nem mérlegelt csak sodródott az eseményekkel.

 
Majd fegyverek kerültek elő és valami megváltozott. A változást türelmetlenül várók megtámadták a rádiót. Nagy Imre szavai mintha elszálltak volna.
Elvtársak! Lehet ezt másképp is.
Az ÁVÓ tette a dolgát. Fegyverrel válaszolt a fegyverek szavára. A megfélemlítés eszközeként fegyvertelen civilekre lőttek a Kossuth téri háztetőkről. Borzalmas a pusztítás. Öregek és asszonyok maradtak a véres földön. Innen nincs visszaút. Nincs türelem és békevágy.
Ez háború!
Megtámadták a Köztársaság téri pártházat. Az Erkel színház tetejéről golyószóróval tüzeltek a bent rekedt védőkre. Kiskatonákra, akik parancsot teljesítve védték annak a pártnak a székhelyét, ami kihúzta őket a reménytelenségből és felnevelte őket. Ők hittek abban, hogy a népért harcolnak egy fegyverhez jutott balhés csoporttal szemben. Ennek szellemében harcoltak és veszítettek. Fél méterről lőtték le őket gépfegyverrel a Corvin köz parancsnokának vezetésével odagyűlt fegyveresek.
Persze őket is meg lehet érteni. Kikeltek magukból hallva a Kossuth téren történteket. Emlékezve az elmúlt évtized kitelepítéseire és munkatáborokba zárásaira. A sztálini terror áldozataira. Az indulat csak fokozódott, mikor ÁVÓ börtönöket nyitottak ki és megtalálták a megkínzottakat. Ekkor az ellenség már nem az elnyomó Szovjetek, hanem az őket támogatók. Embereket húztak fel a lámpavasra. Családokat mészároltak le minden védekezési lehetőségtől megfosztva őket. Egy lila melegítő vagy egy félcipő is bizonyíték volt. Tomboltak a feldühödött emberek. Bosszúra éhesen ölték egymást.
Nagy Imre ezalatt tárgyalni próbált az ország vezetőivel és az oroszokkal. Mielőtt eldurvult volna még jobban a helyzet. Engedményeket kért és látszólag kapott is. Az oroszok tudták, hogy a világ ellenük fordulna, ha vérbe fojtják a változást. Nagy Imre megkapta a kormányfői megbízatást azzal a feladattal, hogy békésen tegyen rendet. Az új kormányfő kicsit másban látta a helyzet megoldását, mint a megbízói. Felszólította a hazánkban ideiglenesen tartózkodó orosz csapatokat, hogy vonuljanak ki Magyarország területéről. Bejelentette az ország szakadását a Varsói Szerződéstől és ezzel függetlennek kiáltotta ki az országot.
A Szovjetek fejüket vakarva álltak a fordulat előtt. Mintha nem egészen erről lett volna szó. Azt ígérte Nagy Imre, hogy békés eszközökkel békét teremt. Na de nem úgy, hogy kiugrik a sztálinista-tömbből. Keresni kellett egy másik elvtársat, aki úgy tesz rendet, hogy az nekik is jó legyen. Ekkor jött Kádár és vele az szovjet tankok. Régen nem volt már öldöklés az utcákon. Az emberek felvették a munkát. Elkezdték a szabad életüket élni.
Ám egy ködös hajnalon újra dörögtek a fegyverek.
Forradalom vagy ellenforradalom?
Egy nép fegyvert fogott és használta. Akiknél pedig addig is volt, azok védték azt amiben hittek és amire parancsot kaptak.
Sok dolog maradt még, amit tisztázni kell ötvenhattal kapcsolatban. Majd ha már képesek leszünk indulatmentesen visszatekinteni, akkor talán a valódi helyére tesszük a történéseket.
Majd. Talán a dédunokáink.
Addig is legyen ez a nap az emlékezés napja. Emlékezzünk azokra, akik nem féltek kiállni egy eszme, egy nép és egy haza mellett.
Emlékezzünk ötvenhat minden áldozatára!
 
Szerintem…

Szerző: Kökényesi Gábor  2009.10.22. 07:00 9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://jerrymouse.blog.hu/api/trackback/id/tr241466605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.22. 09:34:14

Korvin köz=Corvin köz ugyebár...

Amúgy meg attól még nem lesz ellenforradalom, hogy a hatalom ártatlan kiskatonákat tolt ki a tűzvonalba, és hogy a forradalmárok nem voltak mind képzett büntetőbírók és angol gentleman-ek. Bizony, a forradalmak már csak ilyenek, általában véresek, és nem csak szép arcuk van...

Vidéki 2009.10.22. 09:38:20

Nem szabad elfelejteni, hogy 1955- ben a „boldog Ausztriából” kivonultak a megszálló szovjet csapatok, Ausztria 10 évvel a háború befejezése után visszanyerte függetlenségét.

Sokan úgy gondolták akkor Magyarországon, hogy 11 évvel a háború befejezése után a szovjet csapatok ezt nálunk is megtehetnék tekintettel arra, hogy a háborút lezáró békeszerződések alapján ezt már régen meg kellett volna tenniük, ehelyett „ideiglenesen” még mindig nálunk tartózkodtak.

A mi érdekünk az lett volna, ha ugyanúgy, ahogyan Ausztriából, tőlünk is kivonulnak.

Akik a megszállók oldalán Magyarország érdekei ellenében pusztították honfitársaikat, azok iránt némi megértést tanúsít a szerző.

„Embereket húztak fel a lámpavasra”, panaszolja a szerző, nem említve, hogy csak nagyon kevés ilyen eset történt.

Nem hozza szóba, hogy előzőleg fegyvertelen tüntetők tömegeit milyen embertelen brutalitással géppuskázták halálra, vagy nyomorékra, vagy hogy Tiszakécskén Szolnokról felszállt vadász repülőgépekkel géppuskázták a tüntető tömeget.

2009.10.22. 10:06:32

Talán az is hozzátartozik mindehhez, hogy mindazok akik a rendszer tulkapásai miatt fegyver fogtak, elhitték amit a SZER üvölt a rádióban--tartsatok ki jönnek az ENSZ csapatok!És akik akkor ott és azt tették amit--azok elhitték a hazugságot! Ezzel a hazugsággal, vajon elszámoltak -e önmaguknak az akkori SZER "propagandisták"? Vajon milyen lelkiismerettel ünnepelnek? Mert a hangjukat ma is hallani!Mint, ahogy ott vannak azok gyerekei is a hatalomban, akik hü kiszolgálói voltak a Rákosi érának , mitöbb vezetö szerepet töltöttek be--mondjuk az ÁVH_nál!Ök akkor is jól éltek és ma is jól élnek!Ezek vajon hogyan ünnepelnek?

elephantinmymind 2009.10.22. 10:53:49

hol hohert s bortonort, s a toluk szenvedot, egy szemfodel borit, a nema fold.
nem tudok ennel tobbet hozzatenni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.10.22. 12:01:07

Bárcsak Bauert és Hornékat is felkötötték volna. De az sem lett volna baj, ha tesznek egy Apró kitérőt...

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.10.22. 13:16:54

@jános515: Volt jó régen egy film pont arról, hogy az amerikaiak hogy élték meg ezt a dilemmát (ígérgetünk, aztán mégse segítünk):

www.port.hu/szabadsag_ter_56/pls/fi/films.film_page?i_film_id=38494&i_city_id=3372&i_county_id=-1&i_where=2&i_topic_id=2

Na ezt pl. műsorra tűzhette volna valamelyik tévé a holnapi programjában, mert megnézném újra...

döncike1 2009.10.22. 19:23:47

@Vidéki: hát ha az a kevés eset , hogy a nagy körúton végig lógtak? Csak erről senki nem beszél, mert ez egy elég nagy szégyenfoltja a forradalomnak. Egy ismerősóm kiskatona haverjával szaladtak el a "hős" forradalmárok elöl, a haverját utólérték, Ő lámpavason végezte, mert a katonai egyenruha hasonlított az avoshoz.
Bár ma már szintén sokan emlegetnek lámpavasat.
Ja és még nagyon sok embernek lett beigérve nyakkendő. Csak a beváltáshoz már nem volt elég idő.

Vidéki 2009.10.23. 10:11:49

@döncike1:

Ezt az ujjadból szoptad: „a nagy körúton végig lógtak”.

Erre semmiféle bizonyítékod nincs.

„Kiskatona ismerősöd” kitalálta az egészet, hogy érdekeset tudjon mondani és lejárassa azokat, akik a magyar érdekekért harcoltak.

Ő is a megszálló hatalom iránt érzett irracionális szimpátiát, az ország érdekei számára ellenszenvesek lehettek (mint neked).
süti beállítások módosítása